Com redueix emissions la indústria agroalimentària?
Fins al 2022, la sostenibilitat, a la fàbrica d’embotits Monells, se la miraven de lluny. No formava part de la seva estratègia i no era, per tant, una prioritat. Però l’impacte en els comptes generat per l’augment del preu de l’energia aquell any els va fer activar i fer un canvi d’estratègia que també va venir forçat perquè cada vegada més clients els demanaven indicadors en aquesta àrea.
El primer que van fer va ser comprovar on podien incidir. “Quan mires, trobes”, diu Maria Àngels Sebastià, directora general de la companyia i presidenta de la Comissió de Lideratge Empresarial, que explica que l’eficiència energètica ha estat la primera àrea abordada amb la creació d’un departament específic que s’encarregués d’analitzar la situació i dissenyar accions per canviar les dades.

Des d’una àrea acaba de crear, Olga Lozano va liderar el canvi d’estratègia. Com a responsable d’Eficiència Energètica del Grup Alimentari Argal, van proposar-se reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle fins a un 42% abans de 2030 i aquests primers anys ho han aconseguit, amb una reducció anual del 4,7% en els abasts 1 i 2, els que poden tenir més control. Il·luminació LED, més aïllaments, reducció de les fuites de vapor. Un dels canvis més significatiu l’ha portat la instal·lació d’una bomba de calor que recupera part de la calor residual del procés generat amb les calderes de gas per al procés de cocció. Reduir les fuites, més energies renovables i canvis en els gasos refrigerants són algunes de les idees que els queden, per als pròxims anys, al tinter.
El de Monells ha estat un dels casos d’èxit que s’han explicat a la segona jornada del cicle de CO₂ en el sector agroalimentari, organitzat conjuntament entre el Col·legi d’Enginyers Industrials i el Col·legi d’Enginyers Agrònoms amb l’objectiu de reflexionar sobre els reptes d’aquesta indústria, important en emissions, en exportacions i en PIB, per reduir les emissions i complir els objectius de les institucions.
A Monells, entrar en aquest món els ha fet veure que la sostenibilitat i el medi ambient no només són qüestions de normatives sinó també de valors. A Liquats vegetals, I han fet una feina els darrers tres anys, com també ho ha fet Liquats Vegetals (YoSoy), una companyia del Montseny que fa més de trenta anys que elabora begudes vegetals de soja, civada o altres. Aleshores no era un producte conegut, però ara les dades demostren que al 50% de les llars hi ha algun tipus de beguda vegetal.
Les mesures de benestar social i per a l’equip – de 268 treballadors – formen part del Pla de Sostenibilitat, al costat de les accions per protegir el planeta i protegir el Montseny. Per fer-ho, van analitzar les dades i van veure que l’abast 2 era pràcticament zero perquè ja compraven energia certificada, però l’abast 1, tenien molt marge de millora, en registrar un 12% d’emissions. Es van proposar reduir el consum després de fer una auditoria energètica amb profunditat, i van definir un pla i un equip transversal, així com un líder que ho pogués tirar endavant. A banda d’aquesta reducció de consum, també tenen sobre la taula altres mesures d’eficiència com és el monitoratge dels consums i les ordres de fabricació o la regulació eficient dels compressors d’aire... Són mesures que tal com explica Àngels Sancho, responsable de medi ambient de Liquats Vegetals S.A.
Geopolítica, estratègia i alimentació
Reduir les emissions de CO₂ des de les empreses agroalimentàries no és, només, una qüestió de prioritats ni valors d’empresa. El de l’alimentació és un sector estratègic que també canvia a gran velocitat i que ha de tenir cada vegada més en compte els factors mediambientals per tirar endavant la seva activitat. Es calcula que el món tindran, el 2050, 10.000 milions d’habitats i abastir aquesta població pot suposar, a ritme actual, els recursos de tres planetes Terra. Per això, els experts demanen ser cada vegada més eficient.
Així ho veu Fernando Ortega, membre de la Comissió d'Indústries Agroalimentàries del COEAC, que posa d’exemple l’impacte de la guerra d’Ucraïna o altres situacions en els canvis en l’accés, el preu i la distribució del producte alimentari. Les emissions també juguen el seu paper en aquest esquema, i per això, s’han ideat mecanismes per compensar la generació d’emissions amb projectes de carboni.
Aquest mecanisme per compensar la petjada de carboni de les empreses són una eina financera que permet invertir en projectes que reduiran o capturaran CO₂ de l’atmosfera d'acord amb uns requisits. Per això, explica Borja Segura, Carbon Lead d'Anthesis Espanya i Portugal, cal tenir un bon registre que permeti control i transparència així com traçabilitat.
El sector agroalimentari suposa el 12% del PIB nacional i genera 2,4 milions de llocs de treball. I és que el 20% de la cistella de la compra són aliments i begudes i, per tant, no hi ha dubte que aquest és un àmbit essencial.